Wildeboomgaard

Court Pendu Plat

Court Pendu Plat is een extreem oude Franse cultivar van gedomesticeerde appel die voor het eerst werd geregistreerd in 1613. De cultivar dateert zeker uit de 17e eeuw en werd waarschijnlijk verbouwd door de Romeinen. Het staat bekend om zijn intense smaak, die zachter wordt bij opslag.

 

De naam van de appel is afgeleid van corps pendu in het Frans, wat verwijst naar de korte steel van de vrucht. Dit komt ook overeen met de Duitse naam “Kurzstiel” of hoe het in de Deutsche Pomologie “Koeniglicher Kurzstiel” wordt genoemd, wat de koninklijke korte steel betekent. Hij wordt ook wel de “Wijze Appel” genoemd vanwege zijn late bloei, waardoor het risico op bloesemschade door vorst wordt vermeden.

Court Pendu Plat’ heeft een unieke textuur die dicht maar niet knapperig is, vergelijkbaar met cheddarkaas. Het wordt daarom aanbevolen om de kaas met een mes te snijden en er niet in te bijten terwijl hij heel is. De huid is groenachtig geel en rood gekleurd, en is vaak roodbruin. De vorm van de vrucht is extreem afgeplat. Het wordt voornamelijk vers gegeten, maar kan ook gebruikt worden bij het koken. De appel is nogal droog en niet erg sappig.[1]

De Court Pendu Plat-boom is een sporendrager met aantrekkelijke bloemen. Het heeft een goede weerstand tegen algemene appelziekten, vooral tegen schurft en meeldauw, en is ook bestand tegen vorst. De appel wordt laat geoogst, meestal in oktober.

‘Court Pendu Plat’ is een directe stamvader van de ‘Suntan’-appel en een verder gelegen voorouder van de ‘Flamenco’-appel. Het kan ook een voorouder zijn van de zeer populaire Engelse ‘Cox’s Orange Pippin’, omdat hij zijn intense smaak, afgeplatte vorm, kleur en schakering deelt.[2]

Zeer oude appel met onbekende herkomst.

Vrucht: Klein, plat, gelijkmatig van vorm, meer breed dan hoog.
Kleur: Grijsgroen, bij rijpheid geel met rood aan zonzijde, rond steelholte roestig.
Kelk: Vrij groot, gesloten in grote, vlakke kelkholte.
Steel: Zeer kort, ondiep ingezonken.
Vruchtvlees: Geelachtig, matig saprijk, zeer vast, zacht zuur met speciaal aroma.
Gebruikstijd: Januari – Maart.

 

TOP