Wildeboomgaard

Beurré de Merode

Het perenras “Beurré de Mérode” is een oude en traditionele perenvariëteit die zijn oorsprong vindt in België. Hier is een beschrijving van dit perenras:

1. Uiterlijk: Beurré de Mérode-peren zijn meestal klein tot middelgroot van formaat. Ze hebben een kenmerkende vorm, met een slanke hals en een dikke onderkant. De schil van deze peren is glad en heeft een geelgroene kleur, vaak met een rode blos of strepen aan de zonzijde.

2. Smaak: De peren staan bekend om hun zoete, sappige, en fijne textuur. Ze hebben een milde, aangename smaak die vaak als delicaat wordt omschreven. Dit maakt ze geschikt voor versconsumptie.

3. Oogsttijd: Beurré de Mérode-peren worden meestal geoogst in de late zomer tot het vroege najaar, afhankelijk van de regio en weersomstandigheden.

4. Herkomst: De naam “Beurré de Mérode” verwijst naar het Belgische adellijke geslacht “Mérode,” en de peer is in België ontstaan in de 19e eeuw. Deze perensoort is genoemd ter ere van de familie Mérode. De familie Mérode was prominent in de Belgische adel en de peer is vernoemd ter ere van een van de familieleden.

Beurré de Mérode-peren zijn een voorbeeld van oude en traditionele perenrassen die nog steeds worden gekweekt vanwege hun historische en culinaire waarde. Deze peren hebben een rijke geschiedenis en worden soms gekweekt door liefhebbers van oude fruitvariëteiten en in boomgaarden met een focus op het behoud van biodiversiteit. Ze kunnen minder algemeen verkrijgbaar zijn dan commerciëlere perenrassen, maar ze worden gewaardeerd om hun unieke smaak en historische betekenis.

 

Synoniemen:

Beurré de Mérode, Doyenné de Mérode, Doyenné Boussoch, Nouvelle Boussoch of gewoon Dubbele Flippen

TOP